Wie is Marcel Hoogland?

Marcel Hoogland in een woord beschrijven?

Generalist

Ik vind veel leuk, beheers veel facetten van het communicatievak en kan gepassioneerd zijn om iets te bereiken. En net zo makkelijk laidback zijn als het allemaal niet zo belangrijk is.

En ik heb bij de overheid en in de zorg geleerd geduldig te zijn.

Keuzestress

Als je veel leuk vindt, is het lastig kiezen. Ik had al last van keuzestress voordat het woord bestond. Het was dus een uitdaging de juiste studie te kiezen.

Om alle opties open te houden, koos in 4 vwo voor een volledig beta-pakket. Op het allerlaatste moment besloot ik Biologie in te ruilen voor Economie. Slim, zo bleek. Voor Economie haalde ik een 8, net als voor Nederlands.

Tegeltjeswijsheid

Mede aangetrokken door de politiek – waarin ik actief was geworden – en mijn fascinatie voor de econoom Joop den Uyl, koos ik voor de studie Algemene Economie. En dus niet voor Politicologie, Psychologie, Sociologie, CIOS, Medicijnen, Bestuurswetenschappen of een van mijn andere interesses.

Lekker algemeen maar ook makkelijk. Niet voor niets gaven mijn ouders mij een tegeltje met de tekst:

Snel uitgekeken

Na een jaar economie wist ik al dat het me niet echt boeide. Maar ja, ik had wel mijn propedeuse gehaald. En waarschijnlijk zou ik op een andere studie na een jaar ook uitgekeken zijn.

Dus ik besloot leuke dingen naast de studie te gaan doen. En zo werd ik parttime leraar Boekhouden aan havo-4 (op mijn oude middelbare school), landelijk bestuurder in een politieke jongerenorganisatie en in 1986 freelance journalist bij Dagblad Kennemerland. Dankzij strenge eindredacteuren en de feedback van collega’s, leerde ik als 19-jarige 4 jaar lang de fijne kneepjes van het vak.

Toen ik uiteindelijk (na 7 jaar) afstudeerde als doctorandus in de economie lag de wereld van politiek Den Haag en de overheid open.

Voor de liefde naar Groningen

Maar ondertussen had ik voor de liefde de Randstad verlaten en woonde ik in Groningen. Mooie stad, maar ver weg van Den Haag.

Gelukkig vormden de journalistieke bagage en mijn politiek-bestuurlijke ervaring van die jaren een goede basis om in 1993 als beleidsvoorlichter bij de gemeente Hoogeveen aan de slag te gaan.

In de communicatie kwam alles samen wat ik in de 7 studiejaren had geleerd: kritische vragen stellen, trainen, schrijven, bestuurlijke sensitiviteit, woordvoerderschap, dagvoorzitterschap en adviseren.

Communicatie is voor een generalist een perfect vakgebied. En na meer dan 30 jaar heb ik daar nog geen moment spijt van gehad.Marcel Hoogland