Benoem geen ambtenaar participatie

Je ziet ze steeds vaker. Vacatures bij de overheid voor een adviseur (burger)participatie. Recent nog in Alphen aan den Rijn. En ook Enschede heeft een adviseur burgerparticipatie en sociale media. Klinkt goed, de overheid gaat nu echt aandacht besteden aan participatie en heeft er zelfs formatieplaatsen voor over. Toch ben ik wat huiverig hiervoor.

Het kan in een bepaalde fase van de organisatie goed zijn om een aanjager te hebben. Iemand die dwars door alle afdelingen, diensten en gremia dendert om de collega’s particpatieminded te krijgen. Ze te leren participatief te denken. Ze bewust te maken van de kracht van participatie. Als iemand dat een paar maanden doet, zoals in Alphen aan den Rijn de bedoeling is: prima.

Het is minder slim als er een vaste functie participatie en/of sociale media gaat ontstaan. Dan ontstaat al snel het risico dat hij of zij ‘van de participatie’ is. Dat elk beleidsstuk eerst ‘gecontroleerd’ moet worden door de adviseur burgerparticipatie om te zien of de schrijver voldoende oog heeft voor participatie. En dan is het antwoord op de vraag of de gemeente twittert of andere social media inzet steevast: “Twitteren? Dat doet onze adviseur sociale media, dat mogen wij niet.”

Participatie en het gebruik van sociale media zou in de aderen van een organisatie moeten zitten. Elke (beleids)ambtenaar zou jaarlijks getoetst moeten worden hoe sterk zijn participatiegevoel is ontwikkeld. Om dat te bereiken heb je geen aparte functies nodig, maar een goed toegeruste werk- en cultuuraanpak.