Babylessen in communicatie

Opeens ligt er een klein wereldwondertje in mijn handen. Het is maandag 27 januari, 18.37 uur als Isolde de wereld begroet. In stilte, zoals ze urenlang in stilte de wereld aanschouwt. Ik denk even gezegend te zijn met een baby die nooit zal huilen, maar gelukkig leert dag twee dat haar longen en stembanden wel degelijk ontwikkeld zijn.

De eerste nacht thuis zijn we dan ook op zoek naar de volumeknop. Maar die verhuist door haar lijf. Soms wordt het stil als ze op haar rug ligt en ik over haar buik streel. De andere keer is het beter om haar te wiegen. Maar twee minuten later is over mijn schouder boeren de truc. Langdurige stilte zit er niet in. Maar dat verandert de volgende dag.

Ik hoor en ik vergeet,…

Ik heb me best goed voorbereid op de komst van een baby. En mijn ervaringen van 19 jaar geleden zijn niet allemaal verdwenen. Maar je kunt lezen wat je wilt, je vergeet al die kennis op het moment dat zo’n mooi wezentje om alle aandacht roept. En blijft roepen. In verwondering kijk je elkaar aan: heb jij nog een idee?

… ik zie en ik onthoud,….

Kraamhulp Mirella die woensdag op de stoep staat, pakt het heel anders aan. Met duizenden baby-uren achter de rug, weet ze precies wat ze moet doen om Isolde rustig te laten drinken en slapen. Het huilen verdwijnt als Mirella haar vastpakt. En alsof ze stiekem met elkaar praten, weet Mirella elke keer precies wat Isolde wil. Wij kijken goed en onthouden alle tips en trucs.

… ik doe en ik begrijp.

Die woensdagavond gaat het al stukken beter. Maar echt rustig is het pas de volgende nacht als we alle ervaringen en tips toepassen. We doen wat we hebben gehoord en gezien. Die avond kijken we met z’n tweeën hoe Isolde tussen de voedingen door slaapt, aangeeft wat ze nodig heeft en dat ook krijgt. We brengen de nacht grotendeels slapend door. Alleen de geplande voeding maakt ons wakker, maar voor zo’n mooi moment doe ik graag mijn ogen open.

Universele lessen

Velen zullen het herkennen: ouderschap is genieten. Absoluut genieten. Zeker ook omdat ik elke dag nieuwe lessen in communicatie krijg. Lessen die universeel geldig zijn, dus ongetwijfeld ook voor jou en jouw organisatie.

Mensen vertellen wat ze moeten doen, levert vaak niet de gewenste uitkomst op. Het voordoen heeft een beter effect, maar zelf laten doen is het beste.

NB De tekst “Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp” is uiteraard van de Chinese filosoof Confucius.

Trotse vader